Tuesday, 16 August 2016

5 Tips Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ambil Ubat Parasetamol

Tags

Ubat Parasetamol adalah ubat bagi mengurangkan kesakitan pada bahagian kepala dan juga boleh digunakan untuk sakit gigi, dan juga demam. Asal sakit sikit je bedal parasetamol. Adalah diingatkan jaga selalu mengambil ubat ini !!
Dah buat medical check up tapi doktor kata anda sihat je, selalu sakit kepala mungkin sebab anda stress, terlalu banyak berfikir dan tak cukup rehat.

Tak nak terlalu bergantung pada ubat-ubatan untuk kurangkan sakit kepala? Anda boleh cuba 5 cara ini untuk hilang sakit kepala tanpa perlu makan parasetamol.

1. Boleh redam kaki dalam air suam.

Gunakan air suam tau bukan air panas. Mandi air suam juga boleh membantu merehatkan otot.

2. Epal Hijau

Ambil sebiji epal hijau yang dibelah dua serta 2 gelas air. Kemudian, rebuskan epal tersebut dan minum air rebusan epal tadi tanpa gula.

3. Bawang Putih

Selain digunakan memasak ia juga boleh digunakan untuk mengurangkan sakit kepala. Hiris bawang putih senipisnya dan letakkan di tepi dahi sehingga hilang rasa sakit kepala.

4. Mandi air panas

Mandi atau beredam dengan air panas mampu meredakan sakit kepala.

5. Duduk Tegak

Kalau boleh duduk straight. Kalau anda duduk membongkok, leher akan menahan berat kepala sehingga otot anda menegang. Jadi, jom ubah cara duduk. Jangan lagi asyik membongkok saja. Selain dari dapat mengurangkan sakit kepala ia juga dapat memastikan postur badan anda dalam keadaan yang betul.

P/S : Semoga info ini membantu anda semasa anda menghadapinya.

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon