Saturday, 4 June 2016

Lafaz Niat Puasa Di Bulan Ramadhan Dan Doa Berbuka Puasa

Tags

Syukur kepada ALLAH yang memanjangkan umur kita untuk menyambut kedatangan puasa di bulan ramadhan yang penuh keberkatan ini. Umat islam di seluruh dunia termasuk di Malaysia akan mengerjakan puasa wajib setiap tahun selama sebulan di bulan ramadhan.

Tarikh mula puasa di Malaysia pada tahun 2016/ 1437H adalah pada 6 Jun 2016 menurut Kalendar Islam 2016. Sebagai panduan, berikutdikongsikan cara lafaz niat puasa Ramadhan dan doa berbuka puasa termasuk dalam bacaan rumi.

Bagi mereka yang ingin mengada puasa, anda boleh merujuk panduan dan cara niat puasa ganti di Qada Puasa.

Puasa Ramadhan

Firman Allah S.W.T:
“ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)

Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud: “Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”

Niat Puasa Ramadhan

Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat puasa dalam bahasa Arab, memadai jika ianya di baca dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.

Niat Puasa Ramadhan

Nawaitu sauma ghadin an ada'i fardi syahri ramadhana hazihis sanati lillahi ta'ala
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan fardhu ramadhan tahun ini kerana Allah ta'ala

Niat Puasa sebulan

Nawaitu sauma syahri ramadana kullihi lillaahi ta'aalaa
Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan seluruhnya kerana Allah Taala

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.

Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Waktu Berniat

Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.

Doa Berbuka Puasa

Berikut adalah doa berbuka puasa beserta bacaan dalam rumi:-

Lafaz Doa Selepas Berbuka Puasa SUMBER Madrasah Nadhah Hasanah & Shafiqolbu

P/S : Semoga Niat Puasa Ramadhan Dan Doa Berbuka Puasa ini bermanfaat buat semua.

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon