Monday, 2 May 2016

Cara Mudah Atasi Masalah Sakit Gigi

MASALAH sakit gigi adalah antara penyakit yang paling menyakitkan untuk menghilangkannya. Kadang kala jika anda mengalami time nak tidur mungkin ia mengganggu tidur anda. Disini Malaysiaviralstory selitkan sedikit tips untuk atasi masalah sakit gigi dengan cepat dan berkesan.

Antaranya ialah:

1. Kumur dengan Air Garam

Cara paling mudah dan ringkas. Insyaallah lepas kumur mesti akan rasa lega sikit.

2. Rebusan Daun Serai

Ambil daun serai dan tumbuk sehingga hancur. Tambahkan air suam dan campurkan sedikit garam. Kemudian, berkumurlah sehingga sakit semakin kurang.

3. Tomato Muda

Ambil sebiji tomato muda dan potong nipis-nipis. Masukkan tomato tadi ke kawasan yang sakit (gigi berlubang). Jika gigi korang sememangnya ada ulat, ulat akan keluar ke arah tomato tadi (jangan gerun pula ya).

4. Habbatussauda

Habbatussauda memang banyak kebaikannya. Begitu juga untuk gigi yang sakit. Caranya; ambil serbuk habbatussauda dan lumurkan atau sumbat-sumbatkan ke tempat yang sakit. Insha’ Allah sakit korang akan berkurang.

5. Bunga Cengkih

Ambil 3 hingga 5 kuntum bunga cengkih dan kemam dalam beberapa tempoh. Jika gigi korang berlubang, tumbuk bunga cengkih dan masukkan serbuknya ke dalam lubang tersebut. In shaa Allah sakit korang akan beransur lega.

Petua di atas sememangnya menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati, Tetapi, jika sakit korang melarat lebih baik jumpa doktor.

P/S :Selamat mencuba ok!

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon