Monday, 11 April 2016

Video Pelajar Perubatan Terkedu Apabila Ditempelak Oleh Dr Zakir Naik Dengan Yuran Pengajian

Tags

MUNGKIN soalan seperti ini tidak patut ditanya pada sesi ceramah yang disampaikan oleh Dr Zakir Naik. Kononnya ingin memalukan pihak kerajaan di hadapan Dr. Zakir Naik dalam satu sesi soal jawab di Stadium Tertutup Gong Badak, tapi diri sendiri yang mendapat malu.

Video Pelajar Perubatan Terkedu Apabila Ditempelak Oleh Dr Zakir Naik Dengan Yuran Pengajian

Soalan dia berbunyi sebegini.

Student : Kenapa kerajaan tidak menghargai pelajar perubatan seperti dia yang mungkin akan menemui penawar penyakit kanser? Kerajaan mengenakan caj pengajian yang tinggi hingga memaksa pelajar sepertinya berhutang dan menanggung riba.

Soalan si gadis itu diberi tepukan gemuruh dan sorakan oleh penonton (mungkin daripada student juga).

Dr. Zakir : Berapa yuran pengajian doktor di Malaysia?

Student : RM3600 setahun

Terkejut Dr Zakir. Kata Dr Zakir, kos pengajian perubatan di kebanyakan negara mencecah USD100k. Kira baik la tu kerajaan kasi subsidi banyak utk belajar perubatan. Lagipun Malaysia ada pinjaman tanpa faedah.
Yang pergi amik pinjaman ada riba tu pasal apa? Itu salah awak sendiri. Di Malaysia ada Pusat Zakat dan Baitulmal. Kalau tak mampu sangat boleh mintak kat sana. Malah, Dr Zakir sanggup membiayai pengajian student tu dan kawan2nya skali.

Dr. Zakir : But please dont blame your government.

Padan muka budak tu. Nak cari kesalahan kerajaan sangat, last2 diri sendiri yang malu. Tu la, pegi la dengar ceramah politik lagi.

Elok2 otak tu cerdik, terus jadi bangang. RM3,600 Is Peanut !
P/S : Sememangnya kita tidak harus menunding jari pada pihak kerajaan kerana telah banyak pihak kerajaan menyediakan kemudahan dan bantuan.

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon