Monday, 29 February 2016

Cara Hilangkan Ketiak Hitam Hanya Menggunakan Baking Soda

Tags

MUNGKIN ramai diantara kita mengalami masalah ketiak hitam yang membuatkan kita berasa malu dan tidak confident dengan diri sendiri. Masalah ini bukannya di alami oleh korang je tetapi hampir semua wanita di luar sangat banyak mengalaminya.

Salah satu puncanya adalah akibat mencukur atau mencabut bulu ketiak dan pemilihan deodorant yang salah dimana mengandungi bahan-bahan kimia yang membolehkan ketiak anda bertukar menjadi hitam.

Kalau nak memutihkan ketiak hitam, korang tidak perlu menggunakan produk yang mahal tetapi hanya memerlukan baking soda untuk memutihkan ketiak secara semulajadi.

Berikut adalah cara nak putihkan ketiak secara semulajadi :

Cara 1

1. Campurkan 1 sudu teh baking soda dengan air secukupnya. Campur keduanya sampai berbentuk scrub.

2. Sapu campuran tersebut 2x sehari setelah mandi. Biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Sapuan baking soda membantu untuk membuang sel kulit mati pada ketiak menjadikan ketiak lebih putih.

3. Bilas dengan air bersih.

4. Amalkan rutin tersebut sehingga ketiak menjadi putih. Apabila kulit ketiak sudah putih, hentikan rutin tersebut kerana pemakaian baking soda yang berlebihan akan membuat keradangan kulit.
Cara 2

1. Campurkan dengan 1 sudu eh baking soda bersama dengan cuka atau perahan lemon/limau nipis.

2. Sapu campuran tersebut pada ketiak, biarkan selama 15 minit hingga setengah kering.

3. Gosok ketiak korang sampai butiran baking soda dan cuka atau perahan lemon/limau nipis bercampur dengan kotoran ketiak. Kotoran ketiak yang terhasil sebenarnya adalah sel kulit mati.

4. Bilas dengan air bersih.

5. Amalkan rutin tersebut sehingga ketiak menjadi putih. Apabila kulit ketiak sudah putih, hentikan rutin tersebut kerana pemakaian baking soda yang berlebihan akan membuat keradangan kulit.

P/S: Selamat mencuba dan semoga berjaya...

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon