Saturday, 2 January 2016

Cara Mudah Ubati Masalah Sakit Gigi

PENYAKIT Sakit gigi memang membuatkan mood hilang dan juga boleh membawa satu kemarahan kepada manusia yang mengalaminya. Denyutan pada gusi manusia dengan rasa tidak selesa boleh menyebabkan anda hilang sabar dan menjadi semakin buruk sehingga jadi lebih sensitif dan lebih emosi.

Apatah lagi bila nak makan, memang tak la dapat makan dengan tenang. Rasa nak menangis je sentiasa.

Sakit gigi disebabkan oleh bakteria atau virus yang menyerang sekitar gigi serta gusi. Selain gigi yang tidak bersih, gusi bengkak kerana iritasi, gigi yang berlubang juga boleh menjadi penyebab utama terjadinya sakit gigi.

Cara Mudah Ubati Sakit Gigi Anda
Untuk pengetahuan anda, ada satu cara semula jadi yang boleh anda cuba untuk mengubatinya.

Timun, boleh anda gunakan untuk merawat sakit gigi yang sangat ngilu. Caranya cukup mudah, hanya menghiris timun dan letakkan di atas gigi yang ngilu.

Kandungan vitamin dan mineral serta rasa sejuk dari timun akan menenangkan gigi yang sakit. Selain itu, anda juga boleh menambah garam pada timun. Lebih elok jika sejukkan sebentar hirisan timun sebelum diaplikasikan pada gigi yang sakit.

Bagaimana?
Sebelum merawat alangkah lebih baik untuk mencegah terjadinya sakit gigi dengan selalu menjaga kebersihan gigi.

Jangan lupa untuk gosok gigi selepas makan dan sebelum tidur, elakkan makanan yang terlalu manis, terlalu panas, dan terlalu sejuk.

P/S : Jangan ragu-ragu untuk mencuba..

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon