Tuesday, 26 January 2016

Apa Sudah Jadi Dengan Tabung Haji ?

Tags

SEBELUM itu pihak Tabung Haji telah mengeluarkan pengumuman bayaran dividen dan bonus akan dilakukan pada minggu ke 4 bulan Januari, namun tiada apa-apa tanda pengumuman tersebut dikeluarkan.

Apakah ini tanda-tanda Tabung Haji kini berada didalam masalah kewangan ? Disini malaysiaviralstory ada satu cebisan yang diperkatakan oleh Gabenor Bank Negara iaitu Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Amalan pengagihan dividen dan bonus tidak berhemat Lembaga Tabung Haji secara puratanya melebihi keuntungan semasa menyebabkan paras rizab terkumpulnya terus merosot.

Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata nilai aset Lembaga Tabung Haji hanya mencukupi membayar tidak lebih daripada 98 sen bagi setiap seringgit nilai liabiliti dan memberi amaran ia boleh memberi kesan kewangan kepada kerajaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Januari, 2016.

Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata nilai aset Lembaga Tabung Haji hanya mencukupi membayar tidak lebih daripada 98 sen bagi setiap seringgit nilai liabiliti dan memberi amaran ia boleh memberi kesan kewangan kepada kerajaan.

"Paras rizab Lembaga Tabung Haji negatif dan tidak akan dapat membayar 8.8 juta pencarum sebarang dividen tahun ini jika tidak mengambil tindakan menyelesaikan masalah ini " Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

P/S : Mungkin ramai pencarum atau penyimpan yang menggunakan akaun tabung haji akan mencari alternatif lain.

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon