Thursday, 24 December 2015

Wanita Menangis Setelah Mengenali Lelaki Yang Ingin Membayar Barang Keperluannya

Tags

MUNGKIN ada hikmah disebalik permintaan yang terakhir yang dibuat oleh sang lelaki kepada wanita ini kerana meminta untuk membayar barang keperluan yang dibeli oleh wanita ini. Jika kita berada di posisi beliau mungkin kita turut gelabah bila dah sampai kaunter pembayaran baru perasan dompet tertinggal di rumah.

Itulah yang terjadi kepada seorang wanita Jamie-Lynne Knighten apabila kad debitnya tertinggal di rumah dan jumlah yang perlu dibayar adalah RM 616.43.

Barisan sudah semakin panjang, dan dia terpaksa batalkan pembeliannya ataupun minta juruwang simpankan dulu barang-barang tersebut sementara dia pulang ke rumah untuk mengambil kad debit tersebut.

Walau bagaimanapun, seorang lagi pelanggan di situ melihat kesukarannya dan tanpa berfikir panjang, Matthew Jackson menawarkan diri untuk membayar.

Matthew : Boleh saya bayarkan barangan awak ?

Knighten keberatan untuk menerima kerana barang-barangnya banyak dan harganya juga mahal. Tetapi Matthew tetap berkeras ingin membayar dan tidak mengharapkan sebarang balasan. Hanya meminta Knighten buat perkara yang sama untuk orang yang memerlukan nanti.

Matthew memberitahu Knighten yang dia bekerja di sebuah gym di situ. Disebabkan terhutang budi seminggu kemudian Kngihten hubungi gym berkenaan dan terkejut apabila pemilik gym itu mula menangis dan memberitahu bahawa Matthew telah meninggal dunia pada 11 November sehari selepas dia bayarkan barangan rumah Knighten.

Walaupun terkilan kerana tak sempat berkawan dengan Matthew sebagai tanda terima kasih, Knighten selalu berhubung dengan ibu Matthew. Matthew meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Matthew memang seorang yang suka melakukan kebaikan walaupun dengan orang yang tak dikenali.

P/S : Suatu perkenalan dan perpisahan yang menyedihkan...

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon