Monday, 7 December 2015

Pengumuman GST Akan Dimansuhkan Untuk Rakyat Johor

Tags

TERBARU Johor telah mengumumkan rancangan meresapkan RM3.19 juta dalam Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dikenakan ke atas perkhidmatan disediakan oleh kerajaan tempatan, beberapa hari selepas pemerintah negeri Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mengkritik penggunaan sistem pencukaian untuk perkhidmatan kerajaan.

Perumahan keadaan Johor dan pengerusi jawatankuasa kerajaan tempatan Datuk Abdul Latif Bandi kata perkhidmatan termasuk sewa dan yuran pelesenan di bawah 16 majlis tempatan kerajaan negeri.
Dia mengatakan kerajaan Johor telah juga mencari untuk satu pengecualian dari Urban Wellbeing, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengenai perkara itu, supaya GST tidak akan dikenakan ke atas perkhidmatan disediakan oleh majlis tempatan kerajaan.
Timbalan menteri kewangan Datuk Ahmad Maslan telah mencuba untuk menjelaskan faedah GST berbanding dengan sistem Sales and Services Tax (SST) sebelumnya dan ia telah juga kadar cukai pendapatan yang berkurangan untuk individu dan perbadanan.

P/S : Untung rakyat Johor tidak sengsara akan perbuatan pihak kerajaan yang hanya mementingkan diri sendiri. Pakat-pakat pindah duk kat Johor lepas ni.

Kredit : NST

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon