Friday, 4 December 2015

3 Fakta Menarik Tentang Darah Manusia

KENAPA dengan darah? Darah terkumpul pada badan manusia harus dijaga dengan baik termasuk pemakanan individu. Darah paling menakutkan adalah darah yang melibatkan kemalangan yang mana kita tahu susah untuk dihentikan. Disini malaysiaviralstory kongsikan fakta yang sangat menarik tentang darah manusia dan kelebihan yang pasti anda tidak tahu.

Berikut fakta mengagumkan dari darah kita:

1) Apabila gelas diisi air putih, dititiskan darah segar (manusia), maka air berubah menjadi merah kerana darah tercampur rata dengan air tanpa perlu dikacau.

● Kesimpulan:
Air putih itu sangat baik untuk tubuh/darah kita.

2). Gelas diisi air garam, dititiskan darah segar, dikacau. Tetap tidak tercampur dengan baik/rata, terlihat darah bergumpal kecil-kecil dan kental.

● Kesimpulan:
Terlalu banyak makan garam, darah jadi kental, menyebabkan penyumbatan pada pembuluh darah, jantung harus bekerja lebih keras mengalirkannya. Boleh mengakibatkan darah tinggi dan stroke.

3). Gelas diisi minyak, dititiskan darah. Tidak mau bercampur dan bergumpal besar.

● Kesimpulan:
Terlalu banyak makan makanan berminyak tidak baik, kolesterol menyumbat pembuluh darah yang mengalir ke jantung, menyebabkan penyakit jantung yang amat berisiko. Boleh menyebabkan kematian mengejut kerana jantung tidak dapat bekerja.

P/S :Semoga bermanfaat untuk kesihatan tubuh dengan menjaga pola makanan setiap hari.

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon