Monday, 9 November 2015

Rahsia Seorang Penjual Nasi Lemak Meraih Pendapatan RM 3K Sebulan

Tags

JANGAN kita fikir dengan menjual nasi ditepi jalanan mereka ini tidak mewah dan tidak berduit. Disini satu coretan yang sempat malaysiaviralstory kongsikan bersama-sama pembaca merenung kembali berapa pendapatan orang yang menjual nasi hanya di pinggir-pinggir jalan.

Ikuti Kisah Cik Rafiza Idayu
Kata Cik Rafiza Idayu lagi, kita yang baru nak mula bisnes, mula kecil kecil dahulu. Impian biar besar. Nanti bisnes kita akan besar macam impian kita. Puan guru pesan, kajian psikologi ke atas mereka yang berjaya adalah mereka yang memang kuat berangan dan kuat berusaha.

Pesanan buat semua, konsep berniaga mudah adalah selesaikan masalah orang lain dan jangan menyusahkan orang lain. Duit akan datang kemudian. Seperti kes di atas, Kak Lina ni sebenarnya membantu kakanya memasarkan produk akaknya. Beliau juga membantu pembeli mendapatkan nasi lemak di gerainya tanpa bersusah payah pergi sendiri ke kedai kakaknya.

Konsep bisnes yang salah contohnya menjual produk kecantikan boleh putih dalam masa seminggu, tapi dalam masa sama produk tersebut ada kesan sampingan lagi 2-3 tahun. Ini tidak menyelesaikan masalah orang lain dan bisnes begini selalunya takkan bertahan lama. Semoga kisah Kak Lina ini dapat memberikan inspirasi kepada anda di luar sana untuk berjaya dalam perniagaan yang anda ceburi.

P/S : Usaha tangga kejayaan.

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon