Wednesday, 21 October 2015

Tips Hilangkan Kurap Atau Panau Yang Paling Berkesan

Tags

Masalah kurap dan panau ini terjadi kerana persekitaran dan kebersihan juga boleh dijadikan faktor anda akan terjebak dengan masalah ini. Anda mungkin tidak selesa jika ada panau atau kurap.

Bagi yang tinggal di asrama, masalah dijangkiti panau dan kurap memang biasa berlaku. Lebih-lebih lagi jika dapat rakan sebilik @ se"dorm" yang kurang menitikberatkan kebersihan. Tempat ini merupakan antara tempat yang mudah penyakit ini berjangkit dan ini menyebabkan pesakit tidak berasa selesa untuk bersosial.

Pun begitu, anda boleh cuba satu petua tradisional untuk hilangkan kurap mahupun panau yang bakal penulis kongsikan di bawah ini. Bahan utama yang perlu dicari ialah akar pokok lengkuas genting.
Lengkuas genting ni agak berbeza sikit daripada lengkuas biasa. Saiz dan akarnya lebih kecil. Sila rujuk gambar di bawah ya. Anda boleh mencarinya di kawasan tanah poros yang cepat menyerap air ataupun paling senang belilah di pasar yang berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Cara Merawat Kurap Dan Panau.

Baiklah cara merawat kurap dan panau dengan lengkuas genting ini adalah seperti berikut:-
Selain akarnya yang boleh dibuat ubat panau dan ubat kurap, daun beserta akar pokok ini juga boleh digunakan bagi mengatasi sakit urat dan sakit tulang.

Begini caranya:-
P/S : Semoga ia bermanfaat untuk anda..

Show comments
Hide comments


EmoticonEmoticon